Projecte SORTIM

SORTIM és un projecte d’oci inclusiu desenvolupat per la Fundació Via-Guasp i dirigit a persones usuàries de l’entitat i de la llar-residència La Ginesta, que també atén persones amb diagnòstic en salut mental. L’objectiu principal del projecte és millorar la qualitat de vida de les persones ateses, tenint en compte que la inclusió i la interacció social són aspectes clau del benestar.

Amb el projecte es pretenia fer front a l’aïllament provocat per la crisi sanitària, així com a l’impacte de les restriccions en la salut mental d’usuaris i usuàries. Fruit del context sanitari i econòmic, moltes persones van deixar d’assistir a espais d’interacció social i de gaudir de l’oferta d’oci i cultural de la ciutat. Per aquest motiu, des de l’entitat, es decidí impulsar aquest projecte, que ha comptat amb la col·laboració de Caprabo -a través de la seva campanya de cèntims solidaris- i el suport de Fundació La Caixa i l’Ajuntament de Barcelona.

En el marc del projecte s’han realitzat activitats a l’aire lliure o en diferents espais culturals de Barcelona, així com activitats puntuals fora de la ciutat o sortides amb pernoctació. Gràcies al projecte les persones ateses han pogut gaudir de l’oci de manera conjunta i inclusiva, relacionar-se en entorns no assistencials, gaudir d’espais naturals i modificar la seva rutina. A partir d’aquestes activitats i del treball professional, s’han pogut assolir els següents objectius:

  • Incrementar el nombre de vinculacions i l’assistència a les activitats del Servei d’Oci
  • Millorar la salut mental de les persones destinatàries
  • Transformar la visió estigmatitzant sobre les persones que pateixen trastorn
  • Millorar les habilitats socials dels/les participants en el projecte
  • Incrementar l’autonomia dels/les destinataris/es en la gestió de l’oci i el temps lliure